27/03/21

Banden verzorgen

Bandenspanning

De geregelde controle van de bandenspanning is belangrijk. Let op doe, dit als de band koud is (niet gereden) en minstens bij het begin en op het einde van de winter en voor elke grote reis.

Bandenkwaliteit

Gebruik steeds MH-banden, hierbij is de zijkant extra verstevigd. Deze verstevigde banden met op de band de aanduiding CP kunnen de verhoogde druk tot 5,5 bar aan die MH-fabrikanten voorschrijven, gewone bestelwagen banden mogen slechts tot 4,8 bar opgepompt worden.
De 3 grote merken brengen een aangepaste band zowel voor 15" als voor 16": Continental Vanco Camper Michelin Agilis Camping en Pirelli Carrier Camper.

De 16" banden zijn ook te koop als vierseizoensbanden met het 3PMSF-symbool zodat je met deze banden in de winter welkom bent in de Alpenlanden.
Let op de aanduiding M+S (mud and snow) heeft geen enkele wettelijke betekenis, de berg met 3 toppen en een sneeuwvlok, Three Peak Mountain Snow Flake of 3PMSF wel.

Omdat MH-banden soms (meestal) lang stil staan, is het verstandig de banden te vervangen niet als het profiel het wettelijk minimum bereikt, 1,6 mm over het ganse loopvlak, maar wel om de 5 jaar.

Platte kant

Door lang stil te staan kan de metalen structuur van de band zo belast zijn dat er staaldraadjes in de zijkant van het karkas breken.

Zo ontstaat een platte kant op het loopvlak.
Hiermee rijden kan leiden tot een klapband of het aflopen van het loopvlak dat dan gaten kan slaan in de opbouw.

Dit kan opgevangen worden door de 4 wielen tijdens het stallen te ondersteunen:
  • voertuig met 4 kriks optillen
  • MH op lichtkussens plaatsen
  • MH op ronde keggen plaatsen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten