08/02/24

Tanks, reinigen en onderhouden


Zorg op voorhand voor propere tanks zodat je veilig kan vertrekken

 Drinkwatertank: zowel vervuiling, begin van algengroei als lichte kalkaanslag worden worden eenvoudig verwijderd met: Chemipro een ontsmettend middel dat we gebruiken bij onze andere hobby: het bier- en wijnmaken.
Chemipro oxi is te bestellen bij Brouwland en Arsegan PURO OXI Brouwmarkt.
Gebruik: giet 4 g per liter tankinhoud in de drinkwatertank en vul aan met lauw water tot de helft. Laat min. 10 minuten inwerken, rijd blokje om, best een bruggetje meepakken en laat de tank leeglopen. (naspoelen mag maar is niet nodig)

Vuilwatertank: in de zomer na het ledigen van de tank, kan er een rioolluchtje hangen. Indien de spoelbak niet uitgerust is met een syfon is het plaatsen ervan het eerste werkje.


De tank kan eenvoudig schoon en geurvrij gehouden worden door geregeld (na elke lozing) een soeplepel per 50 l tankcapaciteit Biotex Groen, handwas en inweekmiddel op te lossen in wat water en door de gootsteen te spoelen. Het kan ook met de vloeibare versie van hetzelfde product (iets duurder). De enzymen in het product voorkomen aanslag en geur in de tank. Uiteraard kan het ook met de vloeibare versie (gebruiken we niet omwille van het gewicht van het water waarin het product is opgelost).

Er is een heel wat duurder alternatief van Thetford nl. Duo Tank Cleaner Concentrated. Een product waarmee je zowel een toilettank als je vuilwatertank proper krijgt mits strikt volgen van zou moeten krijgen.
Bleek wel effectief alleen bij de wat aan gekitte toilettank moest er even een borsteltjes aan te pas komen.

Drinkwatertank ontkalken: soms zijn de 'voelelementen' van de niveauaanduiding niet bereikbaar, zo heeft onze LMC een erg platte tank over een grote oppervlakte (erg gunstig voor de stabiliteit van het voertuig) waarbij de contactpunten niet bereikbaar zijn. Deze punten verkalken en daardoor valt de uitlezing weg. Drinkwatertanks zijn meestal (hopelijk allemaal) gemaakt uit hoogwaardig polyethyleen (PE) en hier gebruik je best citroenzuur (bij drogist of bedrijf dat materiaal verkoopt om zelf bier en wijn te maken zoals Brouwland en Brouwmarkt. Azijn tast het materiaal aan.

Vul de tank met ongeveer tot de helft lauw water, los 1/2 kg citroenzuur op in 2 l heet water en voeg toe. Het ideale moment is dit te doen is net voor je naar de technische controle gaat want daar wordt de motorhome stevig geschud.Daarna aflaten en eens naspoelen met water, dit water vangen we op en doen er een handjevol tuinkalk bij en gebruiken we om de platen water te geven (deze laatste tip is enkel nuttig in het zomerseizoen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten