26/10/22

Cantal en Les Puys

Reis in 2007    Update op 26/06/2023
Klik op de link van de coördinaat en de plaats wordt getoond in Google Maps.


Een oude avontuurlijke trip van onder het stof gehaald en geüpdatet ter ere van mijn moeder (1927-2020) die ons toen op haar 80ste vergezelde.

Dag 1

Voor de avondspits vlot door de Kennedytunnel.  Via A1, de péripherique (iets drukker, je neemt best de 2e rijstrook dan heb je minder last van het invoegend verkeer - dat hier voorrang heeft) richting  N10 en Rambouillet hier D937 en D936. Op deze weg 1e straatje rechts, een kleine parking (N48.662500° E1.815607°) midden het Petit Parc de Rambouillet. Een rustige plek ( bestaat nog steeds) om te overnachten.

Dag 2

Chatel-Guyon (N45.9172° E3.0574° € 2 voor 10 min water en 1 u toegang tot de plek) voor service in Volvic om inkopen. Naar Clermont-Ferrand voor de kathedraal en verder naar Station de Mont-Dore om te overnachten (nu parkeren verboden tussen 22 en 7 u). Wel in aire municipal N45.577085° E2.803807°

Dag 3

Naar Lac-de-Chambon, Murol en Lac Pavin tot Chastel-sur-Murat. Aan de voet van de dyke (een vulkaanpijp waarbij de kegel (gedeeltelijk) is weg geërodeerd) met daarop de kapel van Sint-Antonius is een kleine parking aan een picknickplaats met gratis water (N45.124992° E2.856262°). We genieten van de rust en overnachten hier (kan nog steeds zolang er niet gekampeerd wordt en de vuilcontainer gebruikt wordt).

Dag 4 

Na het ontbijt wandelen we, door de wei met vaarzen, de dyke op naar de kapel. Een prachtig uitzicht!

Zicht op de parking
dyke met kapel
moeder aan de kapel op de dyke


Daarna naar Murat en verder naar Saint-Flour. We parkeren aan het servicepunt (nu verdwenen), op de 'Parking des allées'  in de bovenstad (nu parkeren verboden tussen 22 en 8 u - je wordt verwezen naar een nieuwe plek of je kan terecht op een plaats van Camping-Car Park) en bezoeken het oude gedeelte.
Op weg naar het viaduct van Garabit daarna naar het uitzichtpunt van Mallet met een mooi uitzicht over de gorge en het stuwmeer van de Dordogne en verder naar de stuwdam in Grandval.

Mallet
Grandval
Saint-Etienne

Verder via La Rochette naar Paulhac. Hier vinden we het servicepunt niet (ondertussen is er een nieuw gebouwd N45.003642° E2.907082°) en we rijden op zoek naar een rustig plekje om te overnachten naar het noordwesten over de D44. Buiten het dorp staat een houten paneeltje met 'Parking Camping-car' (N45.00783° E2.53402°).  Een summiere, rustige parking met 3 plaatsen. We besluiten er te overnachten omdat het al na 19u is en krijgen wat later nog gezelschap van een ander MH. Het plekje is er nog als er geen gekapte bomen liggen.

Dag 5

Naar Aurillac om inkopen te doen. De te kleine parking van E.Leclerc is overvol zodat we wat verder winkelen in een kleine Intermarché. Het is ondertussen middag en erg warm zodat we ineens verder rijden naar onze geplande eindbestemming van deze dag: Sansac-de-Marmiesse. Hier vinden we niets ondanks de vermelding met coördinaten in enkele publicaties (o.a. Facile en Route - waar wel meer fouten in staan). We volgen de wegwijzers naar het noorden om een plekje te zoeken aan de Plage du Lac de Barrage de Saint-Ètienne-Cantalès (een wegwijzer vol). De parking (N44.913011° E2.248078°) mogen we in feite niet op, we doen het toch omdat er nog heel wat plaats is (nu kan het bij Camping-Car Park) en we beslissen om er enkel middag te houden en dan verder te rijden naar Super-Lioran. Via Aurillac om enkel te lozen op het servicepunt (water met jeton op toeristische dienst) bestaat nog of kies nu een kilometertje verder stroomopwaarts voor Camping-Car Park. Dan richting Lioran. In Thiézac zien we een wegwijzer naar een servicepunt, we hebben water nodig en gaan op verkenning. Een nieuw servicepunt (N45.0157° E2.6628°) met gratis plaats voor een 5-tal motorhomes (nog steeds). Het begint te motregenen en het is er drukkend warm zodat we toch naar Super-Lioran rijden.
's Avonds wat motregen.

Dag 6

Rustdag op de parking met af en toe een wandeling op Super-Lioran. 'Avonds en 's nachts af en toe een onweersbuitje.

Thiézac
Super-Lioran
Pas de Peyrol

Dag 7

's Morgens op tijd wakker door onweer in de buurt. Na het ontbijt naar Thiézac om te lozen en dan via de Col du Pertus naar Mandailles en verder naar  de Pas de Peyrol hier komen we in de wolken terecht zodat de Puy Mary onzichtbaar blijft en een beklimming te voet geen zin heeft.

Pas-de-Peyrol
via D680 Murat - Salers
via D680 Salers - Murat
via D17 Mandailles - Pas-de-Peyrol
vanaf Dienne verboden van 0.00 - 12.45 u
vanaf Salers verboden van 0.00 - 12.45 u
vanaf Mandailles verboden van 12.15 - 24 u

Dus verder via de Col de Néronne naar Salers. We vinden een plekje op de parking en bezoeken het stadje.
We komen terecht in La journée de la vache Salers et du fromage Salers, prachtig om mee te maken (in 2023 op 2 augustus). Optocht van het vee, inwoners in traditionele klederdracht en muzikanten door de nauwe straatjes.

Daarna naar Saint-Bonnet de Salers om in het gehucht Chasternac op de gelijknamige hoeve (enkel France Passion) te overnachten. Een modelplek met 10 plaatsen, gratis elektriciteit en water voor leden France Passion die voor € 33 (voor 2023) gratis overnachten bij meer dan 2200 wijnboeren, boeren en ambachtslieden). Bestaat jammer genoeg niet meer, er zijn wel mooie alternatieven in de buurt.

 Dag 8

Les Puys
Na een rustige nacht kopen we bij de boerin boter en kaas. Naar Drugeac (N45.1670° E2.3867° - nog steeds) om te lozen en verder naar Borg-les-Orges om inkopen te doen en het uitzichtpunt boven op de orgelpijpen te bezoeken. Over een stuwdam op de Dordogne naar Orcival om de basiliek te bezoeken.
Via Clermont-Ferrand dus door het landschap van Les Puys naar Saint-Rémy-de-Blot (N46.07720° E2.93199°), een modelplek in een klein rustig dorp. Jammer dat het servicepunt defect is. Deze plek bestaat nog, het servicepunt is definitief weggenomen. Vergeet de ruïnes van het kasteel niet langs D109.

Dag 9

Via Sommesous (A26) om te lozen (bestaat nog) naar Beaunay om te overnachten op Belair, een champagnekasteel. Modelplaats met gratis elektriciteit en water. Moeder slaat haar voorraad champagne in bij "haar" champagneboer.
Bestaat nog steeds en het kan tegen betaling ook voor niet-leden France-Passion)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten